Projekt Karpatskej drevenej cesty na PSK neuspel

26.11.2005 Svidník

Svidník 25. novembra (TASR) - Nezisková organizácia Drevené chrámy pod Duklou neuspela na Prešovskom samosprávnom kraji (PSK) s projektom Karpatská drevená c...
Svidník 25. novembra (TASR) - Nezisková organizácia Drevené chrámy pod Duklou neuspela na Prešovskom samosprávnom kraji (PSK) s projektom Karpatská drevená cesta (KDC) v objeme 1,5 milióna korún.

KDC je atraktívnou víziou na 300-kilometrovom území Poľska a Slovenska s 50 drevenými sakrálnymi stavbami. Zámerom organizácie bolo z uvedeného finančného objemu v rámci programu Interreg III A vybudovať v lokalite informačné centrum, štúdiu o danej oblasti s kultúrnymi pamiatkami a smerové tabule navádzajúce turistov z celého sveta k nim. \"PSK náš projekt napriek sľubom a podpore cestovného ruchu vo východnom cípe Slovenska nepodporil. Zamietnutie projektu len potvrdzuje už známy kritizovaný fakt, že na Slovensku ani v PSK sa nepodporujú zdravé projekty a prirodzené priority, \" uviedol dnes pre TASR riaditeľ organizácie Michal Kosť. Dodal, že drevené kostolíky severovýchodného Slovenska, ktoré sú unikátmi kultúrneho dedičstva, si zaslúžia pozornosť a primeranú infraštruktúru ako priority danej lokality.
Kosť je presvedčený, že negatívne stanovisko k projektu zo strany PSK je konaním proti záujmom obyvateľov najchudobnejších a vyľudňujúcich sa pohraničných okresov Prešovského kraja. Ideu projektu v spolupráci s miestnymi gréckokatolíckymi duchovnými a 12 starostami z malých obcí Svidníckeho a Stropkovského okresu oficiálne prezentovali a začali realizovať v roku 2003 bez vtedy schválenej grantovej podpory. \"Pokiaľ na poľskej strane majú pre turistov už dávno spomínané záležitosti k dispozícii, u nás im PSK dáva červenú, čím od skvostov kultúry odrádza hľadajúcich turistov, \" konštatoval Kosť.
Podľa PSK projekt pri hodnotení nezískal dostatočný počet bodov.
 

Vyberte región

mark